Aleksandra Zaprutko-Janicka: Dwudziestolecie od kuchni

Ogromny plus dla autorki za pokazanie, że historia  nie ma tylko twarzy mężczyzny. I jeszcze jeden za to, że zdemaskowała nieco wyidealizowany obraz epoki. Moja wizja dwudziestolecia międzywojennego wiązała się z arystokracją, elitami intelektualnymi, a jak słusznie zauważyła Aleksandra Zaprutko-Janicka to była tylko część polskiego społeczeństwa. Książka popularnonaukowa napisana w sposób przystępny i poruszająca temat, który zapewne nie jest głównym nurtem zainteresowania historyków tego okresu. Autorka jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”  oraz napisała  dwie  inne książki poświęcone  kobietom na tle ważnych wydarzeń. Aleksandra Zaprutko-Janicka przejrzała prasę, pamiętniki, ulotki i poradniki kulinarne i wyłonił się z tej kwerendy rzeczywiście obraz kobiety „supermenki”. Polki  po odzyskaniu niepodległości, latach wojny i kryzysie gospodarczym obarczone były nie tylko obowiązkami domowymi, ale pracowały zawodowo. Nie było wówczas wszystkich udogodnień, które mamy dzisiaj, rola kobiety postrzegana była stereotypowo i od pań wymagało to niezłej ekwilibrystyki, by wszystkie obowiązki pogodzić. Autorka obala sporo mitów na temat  życia kobiet pomiędzy dwoma wojnami. Jest też nieco ciekawostek na temat pożywienia, które nie tylko od święta, ale w bieda czasach gospodynie wyczarowywały. Jest również o gastronomii, nie tylko o  warszawskiej Adrii, ale i podrzędnych knajpach. Autorka opisuje rodzaje przyjęć i życie towarzyskie. Bonusem są niezawodne porady sprzed wojny. Ciekawe wydawnictwo w niebanalny sposób przybliżające nam życie codzienne sprzed stu lat. Świetne dopełnienie podręczników historii zapełnionych datami i ważnymi wydarzeniami. Dla mnie kontynuacja lektury Śledztwa w sprawie Króla Smalcu

Zaprutko-Janicka Aleksandra. Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski. Ciekawostki historyczne.pl, 2017

Seria wydawnicza: Ciekawostki historyczne.pl

Moja ocena: 5/6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *